Председница Српске странке Заветници и председнички кандидат на изборима, Милица Ђурђевић Стаменковски, предала је депутатима руске Думе и представницима Министарства спољних послова Русије меморандум о руско-српским односима са предлогом да се Руска Федерација укључи у преговоре између Београда и Приштине.

Она је најавила да ће Заветници након избора предати иницијативу у Народној скупштини у којој ће тражити да Србија званично упути позив Руској Федерацији за укључење у преговарачки процес.

“Веома је важно да се ово питање отвори, узевши у обзир да су Сједињене Америчке Државе посредством Габријела Ескобара, специјалног изасланика за Балкан, на мала врата приступиле преговорима заједно са Европском унијом.”, рекла је Ђурђевић.

Она је истакла да је Руска Федерација стална чланица Савета безбедности без чије подршке Резолуција 1244 никада не би била усвојена.

“Геополитичка позиција Руске Федерације, односно право вета у СБ УН представља највеће поуздање да приштинска парадржава не може постати пуноправни учесник међународних токова. Руски званичници у више наврата су нагласили да Москва никада неће трговати територијалном целовитошћу Србије.”, подсетила је председница Заветника.