Председница Српске странке Заветници, народни посланик Милица Ђурђевић Стаменковски, председавала је трећој седници скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону, на којој је разматран положај и перспективе српског народа у Црној Гори.

Она је у својству председнице Одбора пожелела добродошлицу гостима седнице, истакавши да је ово за њу историјски догађај, јер су по први пут у Народној скупштини Србије сабрани председници општина и председници скупштина општина из редова српског народа у Црној Гори.

“Никшић, Беране, Тиват, Херцег Нови, Мојковац, Даниловград…До краја месеца у Подгорици, Зети, Жабљаку и Колашину Срби ће такође преузети руководеће функције у локалним самоуправама. То је потврда да смо заједно успели – да се одбранимо, да опстанемо. И да постепено, полако, али истрајно и упорно, успевамо као нација да се обновимо, да на својим огњиштима, у својим селима, градовима, поново будемо своји на своме”, поручила је Ђурђевић.

Она је подсетила да српски народ у Црној Гори већ дуго живи тешко и да је успео на својим плећима да изнесе сав терет борбе за национални и политички опстанак.

„Деценије дискриминације, политичког прогона и обесправљивања нису у вама угасиле јуначко срце, већ напротив, биле су подстрек да се изборите и да данас са важних и значајних државних позиција представљате српски народ у Црној Гори, не само тамо где радите, већ и овде у Србији“, нагласила је председница Одбора.

“Радују нас изборни успеси политички ангажованих Срба, у различитим странкама и на различитим функцијама. Охрабрује нас све израженија воља за постизањем добрих резултата на свим пољима. Али борба још увек траје”, казала је Ђурђевић.

Она је поручила да Србија уважава суверенитет Црне Горе, али да за српски народ Црна Гора никада неће бити иностранство. “Или како су мудрији од нас казали – ми нисмо савезници, ми смо браћа и сестре, ми смо један народ”, истакла је Ђурђевић.

Она је поручила да су бриге и проблеми Срба у Црној Гори нешто што морамо решавати заједнички јер припадамо јединственом националном и идентитетском корпусу. “Солидарни и сложни борићемо се за права нашег народа – да се слободно, јасно и гласно изјасни на следећем попису у Црној Гори”, рекла је председница Заветника.

Учешће на седници узели су: Марко Ковачевић, председник Општине Никшић, Веско Делић, председник Општине Мојковић, Вуко Тодоровић, председник Општине Беране, Велимир Ђоковић, председник Скупштине општине Даниловград, Иван Отовић, председник Скупштине општине Херцег Нови, Миљан Марковић, председник Скупштине општине Тиват, Стефан Синановић, председник НВО „ Ми знамо ко смо“, Гојко Раичевић, уредник информативног портала ИН4С, Радосав Јокић, директор „Друштво за равноправност и толеранцију, уредник српског радија и телевизије у Црној Гори, Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Ђорђе Милићевић, министар без портфеља у Влади Србије, задужен за координацију односа са дијаспором.

Учесници седнице су у заједничком саопштењу изразили пуну солидарност са српским народом на Косову и Метохији и упутили недвосмислену подршку његовој борби за опстанак на вековним огњиштима.