Председница Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, изјавила је за дневни лист Данас да је тачно да је званична политика Србије политика евроинтеграција, али морамо узети у обзир да је Мађарска као чланица ЕУ слободна да развија односе са Руском Федерацијом и да има међународну сарадњу без обзира на однос ЕУ са Русијом.

Она је рекла да посету Лаврова сматра позитивном зато што је у сагласју са политиком војне и политичке неутралности. „Ако смо пре неколико дана имали посету Виоле фон Крамон, не видим зашто не би пружили гостопримству руском министру“, истакла је Ђурђевић, која поручује и да ће 7. јуна присуствовати пријему у руској амбасади.

Председница Заветника каже да је позив за пријем добила од руског амбасадора Боцана-Харченка, а претпоставља да протокол налаже да присутан буде и Лавров. Сврставање странке чија је председница у односу на украјинску кризу није неопходно, наводи Ђурђевић и напомиње да ће наставити да бране српско-руске односе јер на томе Заветници инсистирају када је у питању спољна политика.

Она наглашава да је неопходно да се узму у обзир односи Србије са Русијом који су на високом нивоу, те да је Русија стратешки партнер Србије.

„Мислим да сви који прижељкујемо окончање сукоба у Украјини не можемо занемарити чињеницу да се ниједан рат није завршио док се није преговарало са обема странама. Дакле, онај ко не жели разговор са Сергејом Лавровим не жели да се сукоб у Украјини оконча што би било на обострану корист не само украјинског и руског народа, већ и читаве Европе која трпи последице украјинске кризе која је већ попримила глобалне размере“, истиче Ђурђевић.

Она додаје да руски шеф дипломатије у Србију никада није долазио са ултиматумима, већ је, каже, долазио као пријатељ и партнер који поштује српски територијални интегритет и суверенитет и поруком да ће поштовати Резолуцију 1244.

„Сергеј Лавров је пре неколико месеци дао подршку неформалној иницијативи да Србија буде домаћин потписивању мировног споразума између зараћених страна и мислим да Србија никако не сме себе да сврстава на неку страну, нарочито зато што је енергетски зависна од Руске Федерације и зато што се ова земља показала као сигуран партнер у претходном периоду. Мало је лицемерно да неко доводи у питање да ли Србија треба да дочека Сергеја Лаврова, а не поставља питање када се са Путином договара цена гаса. Ако хоћемо да будемо пријатељи, не можемо селективно бити пријатељи“, каже председница Заветника.

Она додаје да је свака званична посета добра за Србију и да треба дочекати сваког страног званичника који жели да дође у посету.

„Мислим да је свака дипломатска посета добра за Србију поготово зато што се у претходном периоду, како преко режимских таблоида тако и изјава високих функционера, стицао утисак да Србија намерава да Русији уведе санкције али да се са тиме одуговлачи. Из тих разлога мислим да је можда корисно да се о томе директно са Лавровим разговара. Не мислим да Вучић води проруску политику, али да је свакако свестан да је Србија на неки начин дужна да штити своје интересе, што значи да сарађује са руском државом“, закључује Ђурђевић.