Српска странка Заветници сматра да су изјаве немачке амбасадорке у Београду, Анке Конрад, о Резолуцији 1244 део хибридног рата који западне земље већ годинама воде са циљем да се обесмисли значај овог међународног документа.

Она је, тврдећи да Резолуција 1244 не предвиђа повратак српских снага на КиМ, поново показала да је приступ Берлина питању КиМ заснован на селективном тумачењу међународних норми и двоструким аршинима.

Занимљиво је да немачкој амбасадорки смета и сама помисао да би српска војска и полиција могле да се врате у покрајину, што је иначе изричито записано у Резолуцији 1244, док јој је потпуно прихватљиво да на територији КиМ постоје тзв. оружане снаге Републике Косово, иако Резолуција недвосмислено налаже демилитаризацију и распуштање свих наоружаних група косовских Албанаца.

Изјаве немачке амбасадорке показују да Берлин у случају дијалога Београда и Приштине примењује принцип да су обавезујући само они споразуми који издвајају КиМ из састава Србије, док се документи који штите територијалну целовитост наше државе проглашавају превазиђеним и непримењивим. Њима је важно да што пре заокруже тзв. државност Косова, по цену да сутра и Повељу УН прогласе ништавном.

Очекујемо од државног руководства да упути протест и званично изрази неслагање са ставом немачке амбасаде, а госпођу Конрад позове на службени разговор. Такође, сматрамо приоритетним да Београд припреми свеобухватан предлог о мерама за спровођење Резолуције 1244 и да га у форми меморандума упути Савету безбедности, што је последњи пут учињено у јуну 2000. године. То је најбољи начин да се питање Резолуције 1244 и заштите српских права на КиМ врати у фокус међународне заједнице.