Председнички кандидат Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, упозорила је да јутрошњи упад до зуба наоружаних припадника РОСУ јединица у српске куће у Штрпцу, Севцу и Брезовици представља покушај самопроглашених власти у Приштини да доврше погром Срба са Косова и Метохије из 2004. године и створе етнички чисту „Републику Косово“.

„Одлука Аљбина Куртија да наводну борбу против корупције и криминала демонстрира применом бруталне силе над голоруким српским народом, женом, децом и старцима потврђује геноцидну намеру приштинских власти и њихов покушај да актуелну ситуацију у Украјини искористе за подизање тензија и насилну интеграцију севера КиМ у систем лажне косовске државе“, рекла је она.

Ђурђевић је напоменула да док Срби у јужној покрајини живе у свакодневном страху од нове „Олује“, додатно заплашени покушајима покровитеља косовске независности да Приштину угурају у НАТО и отворе нову америчку базу на северу КиМ поједини државни званичници у Београду отворено поручују да неће реаговати на притиске и претње косовских Албанаца.

„Таква политика попуштања и узмицања може само додатно да охрабри експанзионистичке претензије Албанаца и да доведе до много горих и радикалнијих потеза Куртијевог режима у Приштини„, упозорила је она.

Председница Заветника је поручила да је Србима на КиМ у овим тренуцима потребна јасна и недвосмислена подршка њихове државе.

Искуство нас учи да ни Брисел ни НАТО нису спремни да гарантују безбедност српском народу у јужној покрајини.
То смо видели и 2004. године током стравичог погрома албанских екстремиста који су иза себе оставили на хиљаде прогнаних и убијених Срба, на стотине порушених српских кућа и спаљених српских цркава и манастира. Једина која може да пружи безбедносне гаранције да Срби више никада неће бити жртве нових погрома је Србија. Зато је неопходно вратити српске институције у покрајину и обновити рад Цивилне заштите на северу КиМ која је бесправно распуштена бриселским споразумима из 2015. године
„, закључила је Ђурђевић.