Српска странка Заветници неће подржати предложени буџет за 2023. годину јер се њиме изнова потврђује неодговорна и расипничка политика ове власти.

Сматрамо неприхватљивим да се у тренуцима озбиљне економске, енергетске и социјалне кризе буџетска средства троше на један крајње непримерен и ненаменски начин, и то на реализацију пројеката који нису од стратешке важности за очување економске стабилности државе и за добробит грађана. Зашто се у тренуцима кризе издваја новац за модернизацију и куповину технолошке опреме за јавна предузећа, која би уз рационално трошење ресурса могла да се набави и за мање паре од предвиђених, док се за најважнија питања попут пољопривреде, наталитета и подршке младим породицама поново издвајају недовољна средства?

Постављамо питање Влади Републике Србије зашто се свега 4% буџета предвиђа за пољопривреду, која учествује у бруто домаћем производу (БДП) са 10 одсто? Такође, истичемо да је предвиђени износ новчаних средстава за културу крајње увредљив јер се издваја тек мало више од пола процента, односно 170. део од укупног буџета. Подсећамо да је Србија земља која има пропорционално најмањи буџет за културу у региону.

Да ли је прихватљиво да се за изградњу затвора у Крагујевцу и за опремање затворског павиљона у Сремској Митровици издваја 219 милиона динара, док се рецимо за издатке за социјална осигурања предвиђа свега 62 милиона динара? Мизеран буџет предвиђа се и за помоћ борачким и социјалним организацијама. Питамо зашто власт у континуитету већ годинама занемарује те људе и гура их на ивицу егзистенције?!

Предложени буџет показује и потпуну небригу државе за просвету и образовање, јер су предвиђена издвајања за ту област мања од 3,5 одсто бруто домаћег производа што Србију сврстава у европске земље са најнижим улагањима у образовање.

Такође, у предлогу буџета наводи се да ће раст инфлације, мерена кретањем потрошачких цена бити 11,1%. Интересује нас како је Министарство финансија дошло до таквог закључка када се према анализи трошкова просечне потрошачке корпе долази до закључка да ће реалан раст трошкова у наредној години износити минимум 40%. Грађани то осећају на сопственој кожи свакодневним поскупљењем основних животних намирница, млека, уља, меса итд. Очигледно је да власт овим фингирањем података у буџету покушава да купи социјални мир у друштву.

Јасно је да власт наставља са недомаћинским управљањем буџетских средстава. Народни посланици Српске странке Заветници тражиће током расправе у Народној скупштини да се предложени буџет усклади са реалним потребама и могућностима државе и да се износ буџетских средстава преусмери у помоћ домаћој привреди и пољопривреди и у финансирање оних пројеката који су од суштинске важности за очување економске и социјалне стабилности грађана.