Председница Одбора за дијаспору и Србе у региону, Милица Ђурђевић Стаменковски, председавала је седницом на којој су први пут присуствовали председниви општина и председници скупштина општина из редова српског народа у Црној Гори.

Гости из Никшића, Берана, Тивта, Херцег Новог, Мојковца, Даниловграда говорили су о положају и перспективама Срба у Црној Гори.

Јако сам поносна и веома ми је драго, што данас, на заласку 2022. године, не долазите само као доказани борци за опстанак и обнову српства, већ и као људи на одговорним државним функцијама, ангажовани кроз невладин сектор, кроз културне институције, успешне медије. То је потврда да смо заједно успели – да се одбранимо, да опстанемо. И да постепено, полако, али истрајно и упорно, успевамо као нација да се обновимо, да на својим огњиштима, у својим селима, градовима, поново будемо своји на своме. Радују нас изборни успеси политички ангажованих Срба, у различитим странкама и на различитим функцијама. Охрабрује нас све израженија воља за постизањем добрих резултата на свим пољима.

Ипак, укупна ситуација у Црној Гори, атмосфера набујалог екстремизма, доминантно антисрпског, а у режији бившег диктаторског режима ДПС-а који одбија да се суочи са стварношћу и чињеницама, изазива у нама бригу и ми смо овде да разговарамо и о томе. Ми уважавамо суверенитет Црне Горе, али за нас Црна Гора никада неће бити иностранство или како су мудрији од нас казали – ми нисмо савезници, ми смо браћа и сестре, ми смо један народ.

Српски народ у Црној Гори је био изложен бруталној, систематској дискриминацији деценијама. Број запослених Срба у државној администрацији био је на нивоу статистичке грешке, а проценат Срба који није могао да се запосли или је отпуштан са посла, због националне припадности, из године у годину је растао. Такав однос није мимиошао ни просрпске медије, који често баш зато што су српски, нису третирани као медији. Тај облик институционалног, политичког а неретко и судског прогона оставио је дубоке последице и по појединца и по нацију.

Пред нама је наредни задатак, да заједничким снагама створимо услове да попис у Црној Гори протекне у слободној атмосфери у којој ће свако, без задршке и дилеме, моћи да се изјасни онако како се осећа, не питајући се да ли ће због тога можда изгубити посао или нека друга права грађанска и политичка права.

Зато смо данас овде, да разговарамо, да се сабирамо и окупљамо и да градимо оне нове мостове између нас које више нико неће моћи да поруши.

Седницу можете погледати у приложеном видео линку :