Председница Српске странке Заветници, народни посланик Милица Ђурђевић Стаменковски, позвала је државна руководства Шпаније, Грчке, Кипра, Словачке и Румуније да не прихватају тзв. француско-немачки план за преговоре који води чланству самопроглашеног Косова у међународне организације.

Она је у писму које је упутила амбасадама ових земаља у Београду изразила забринутост због најаве специјалног представника ЕУ, Мирослава Лајчака, да ће започети разговоре са чланицама које нису признале једнострано проглашену независност тзв. Републике Косово како би издејствовао њихову подршку новом бриселско-вашингтонском плану за КиМ.

Ђурђевић је указала да би свако усаглашавање са захтевима из овог плана значило пристанак на међународну верификацију лажне косовске државе и водило у продубљивање политичке и безбедносне кризе на Балкану.

„За Српску странку Заветници као и већину грађана Србије овакав план је неприхватљив јер полази од законитости једностране сецесије и претпоставке да је територија КиМ суверена и независна држава“, нагласила је председница Заветника.

Она је подсетила да овај план није у сагласју са одредбама обавезујуће Резолуције 1244 која КиМ дефинише као аутономну покрајину унутар Србије. „Било каква промена преговарачког оквира за КиМ је стога немогућа без претходне сагласности Савета безбедности Уједињених нација“, истакнуто је у писму.

Ђурђевићева је изразила уверење да ће руководства пет земаља ЕУ и даље остати доследна у поштовању међународног права, Резолуције 1244 и територијалне целовитости Србије на КиМ.