Поводом одлуке хрватских власти да забране председнику Србије посету Јасеновцу, подсећам да је протеклог месеца посланичка група Српске странке Заветници дословно протерана из Хрватске због обиласка спомен-комплекса логора Јасеновац.

После вишесатног задржавања, хрватска гранична полиција, без икаквог образложења, изрекла нам је решење о забрани уласка на територију Републике Хрватске.

И тада, као и сада, сматрали смо да је неопходно да држава Србија и њене институције реагују. Позвали смо надлежне органе да затраже образложење од хрватских власти. Том приликом смо упозорили да оно што се догодило посланицима Српске странке Заветници, може се десити и било коме другом грађанину Србије, а данас видимо и председнику Републике.

Наишли смо на потпуно игнорисање медија и државних институција, које нису препознале да постоје ситуације у којима нису важне политичке разлике, већ принципијелна одбрана права сваког појединца у Србији, угледа наше земље и достојанства нашег народа.

Најоштрије осуђујемо одлуку Загреба да спречи посету председника Србије спомен-комплексу Јасеновац и захтевамо од српских институција да се о свим изреченим забранама обавесте и међународни органи.

Милица Ђурђевић Стаменковски

Председница Српске странке Заветници