Председница Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, у свом првом интервјуу после одржаних председничких и парламентарних избора говори о будућим плановима и првим корацима Заветника које ће предузети као парламентарна странка у Скупштини Србије.

Како се осећате дан после фантастичног резултата који је на изборима постигла Српска странка Заветници? Колико сте задовољни?

Веровали смо и обистинило се. Грађани су препознали доследност и велики рад. Стечени резултати нису пали са неба, они су последица деценије искреног залагања за вредности око којих смо се окупили.
Освојили смо три пута више гласова него на прошлим изборима. Позиционирали смо се као најснажнија државотворна снага у Србији. Наставили смо са радом већ од понедељка ујутру, јер изборни резултат није циљ, он је само велики корак на путу ка циљу.

Ново сте лице српске десничарске политичке оријентације и без коалиционе подршке сте ушли у парламент. Како то коментаришете?

Једина смо странка која је самосталним наступом стекла парламентарни статус. То показује да се може направити успех и без трулих компромиса. Наша одлука да наступимо самостално, јесте израз одређеног политичког самопоуздања, што су многи већ приметили али је то превасходно резултат наше одлуке да принципи не трпе због коалиција, калкулација или страха од народне воље.

Просто, веровали смо у народ и народ нам је узвратио поверењем. Јесмо нови у парламенту, не само ја већ и моје колеге, и то суштински нови, јер смо једини политички субјекат који није раније био у парламенту. Дакле, за нас ово није повратак, него улазак. А за српски парламент то је увод у ново политичко искуство у оквиру којег ћемо се трудити да овом високом, законодавном дому – оснажимо интегритет и обновимо достојанство.

Чији ће Заветници бити глас у будућем српском и београдском парламенту?

Глас народа који није одустао од своје земље – у сваком погледу. Глас породице, села, свих који баштине вредности поштеног рада и образовања, глас професора, ратних ветерана и пензионера који су најбоље године дали Србији, као и младих људи који желе да будућност посвете како личном тако и општем развоју и успеху своје земље.
Штитићемо права обичног човека и борити се да повратимо положај такозване средње класе. Бићемо гаранција да неће доћи до увођења санкција Русији, предаје КиМ и посустајања у очувању Републике Српске.

Намера вам је да се посланици Заветника одрекну прве плате у корист породица погинулих рудара. Због чега сте тако одлучили?

Велика трагедија у Сокобањи остала је у сенци изборне ларме. Није проглашен чак ни дан жалости. Деци која су остала без очева министарка Михајловић је наменила врло малу новчану накнаду, ако за такав губитак може и постојати награда. За изложбу Марине Абрамович и гледање у магарца држава је издвојила 666.000 евра, а за породице осморице страдалих десет пута мање. Желимо да бар тим малим гестом покажемо да вреднујемо жртву наших рудара и саосећамо са њиховим најмилијима.

О евентуалној коалиционој сарадњи пре ћете разговарати са СНС или коалицијом око Драгана Ђиласа? Зашто?

Садржај наше предизборне кампање нисмо определили сврставањем на једну или другу страну политичке сцене. Штавише, наступили смо веома критички у односу на ту поделу, због чега смо били и нападани са обе стране. Конкурисали смо са својим програмом и визијом развоја Србије. Данас, након избора, са сигурношћу можемо да потврдимо да ћемо остати доследни том ставу са којим смо изашли пред грађане јер је управо принципијелност наша основна препознатљивост. Дакле – и у постизборном расплету, за нас ће принципи бити у првом плану. Одредићемо се у односу на то колико буде простора за реализацију наших програмских циљева. Борба за фотеље по сваку цену – апсолутно нас не занима, па ни такве понуде, са које год стране да дођу.

Шта Вас је пријатно, а шта непријатно изненадило око резултата избора?

Не бих говорила о категорији изненађења јер бих прихватила народну вољу и да је резултат био другачији и схватила га као поруку да коригујем свој рад. Обрадовао ме је однос народа према овим изборима, посебно бројне поруке и подршка оних који су изашли на гласање после дуже паузе као и оних који су први пут гласали. А све то је интегрисано у овај охрабрујући резултат. Посебно ми је драго што се показало да је концепт поделе политичке сцене на две стране превазиђен, и што су разне приче о правој и лажној опозицији доживеле неуспех. Порука народа на те тему је сасвим јасна. Србија, прво.

Пропаганда прозападних медија против Заветника се наставља и дан после избора. Током целе кампање ширили су неистине, извлачили наслове из контекста, подметали вести. И опет нису успели.
Поручила би им: Обришите сузе, утешите Габријела Ескобара и остале емисаре, који су желели да Заветници не уђу у скупштину. Време је да науче: овде се народ пита.