Председница Српске странке Заветници, народни посланик Милица Ђурђевић Стаменковски, затражила је на седници парламента о КиМ од председника Србије Александра Вучића да одбије и поцепа тзв. француско-немачки план, и обећала да ће, ако то не учини, у њеној странци имати највећег противника.

“Са овог места вам дајем реч и заклетву, ако сте спремни да одбаците свако слово западног ултиматума за предају КиМ, Милица Ђурђевић Стаменковски се више неће бавити политиком. Али уколико кренете путем његове имплементације у нама ћете имати најснажнијег противника. Српски народ вам неће дозволити да му дирате у светиње”, рекла је она.

Ђурђевић је тврдила да је председник Народне скупштине на данашњој седници покушао на све начине да спречи посланике државотворне опозиције да добију реч и изнесу своје ставове. “Данас сте, нажалост, показали да не поштујете Пословник. А ко не поштује Пословник, не поштује ни Устав, ни државу Србију, ни њене грађане”, била је изричита Ђурђевић.

Она је поводом натписа прорежимских таблоида у којима се Заветници, Двери и коалиција НАДА оптужују да спремају паљење Скупштине поручила да је у питању брутална хајка не само против патриотских странака и појединаца који се противе западном захтеву за предају КиМ већ и против Руске Федерације, која се од стране тих истих медија оптужује да стоји иза њихових наводних антидржавних планова.

“Ви оваквим текстовима представницима државотворне опозиције цртате мету на челу и угрожавате њихову безбедност, а то је нешто са чиме мора да се позабави српско правосуђе”, рекла је Ђурђевић.

Она је критиковала амбасадора САД Кристофера Хила због изјаве да су односи Русије и Србије све слабији, рекавши како је он себи дао за право да намеће спољнополитичку позицију државе.

“Само да вас подсетим да ову Скупштину нису рушили они који су носили рубље, већ они који су носили доларе”, казала је председница Заветника.

Она је нагласила да све указује на то да власт покушава јавност да припреми за сценарио у којем Србија у замену за предају КиМ добија некакву Заједницу српских општина.

“Та ЗСО, која би функционисала у оквиру тзв. независног Косова не би имала овлашћења ни ловачког друштва, чији чланови имају барем право на пушку, док су Срби на северу покрајине разоружани укидањем цивилне заштите”, подсетила је Ђурђевић.

Она је затражила да се на седници Народне скупштине усвоје закључци који ће одредити црвене линије у преговорима око КиМ.

“Косово и Метохија нису помоћна зграда, већ темељ српског народа. Тај темељ бранимо. Нема предаје. Догодине у Призрену!”, рекла је Ђурђевић.