Српска странка Заветници очекује од надлежних државних институција да затраже смену председника Привредне коморе Србије, Марка Чадежа, који своју функцију континуирано злоупотребљава за промоцију тзв. косовске независности.

Подсећамо да је управо на изричито инсистирање Марка Чадежа тзв. косовска привредна комора постала чланица Европске коморе, кровног удружења европских привредних комора. Такође, током његовог мандата значајно је проширена сарадња са тзв. Привредном комором Косова што је допринело легитимизацији самопроглашеног Косова у регионалним и међународним привредним институцијама и иницијативама. Најновији у низу његових иступа је одлука да свој мандат председника Управног одбора Коморског инвестиционог форума Западног Балкана уступи председнику тзв. Привредне коморе Косова, третирајући на тај начин јужну српску покрајину као независну државу.

Марко Чадеж важи за једног од најгласнијих заговорника предаје Косова и Метохије. Он је наиме још 2018. године тврдио да ће Србија, ако не прихвати разграничење и предају већинског дела КиМ Албанцима, изгубити стране инвестиције и постати најсиромашнија земља Европе. „Србија би у том случају годишње губила најмање 100 милијарди евра“, говорио је Чадеж, покушавајући да финансијским интересом оправда предају највреднијих рудних богатстава које Србија поседује на КиМ.

Постављамо питање по чијем налогу и овлашћењу Марко Чадеж наступа у улози промотера „независног Косова“ и континуирано крши Устав Републике Србије? Да ли њега од политичке одговорности штити чињеница што је својевремено обављао функцију портпарола у немачкој амбасади у Београду?