Кандидат за председника Србије испред Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, дала је интервју за ИН4С, најчитанији електронски медиј у Црној Гори. Њен интервју вам преносимо у целости.

  1. Шта очекујете од предстојећих избора у Србији? Какав резултат сматрате да ће имати Ваша листа?

Од предстојећих избора у Србији очекујем да се покрене процес обнове поверења народа у политику. То може значајно допринети јачању српске политичке сцене, што ће за један од основних резултата имати повратак политике у парламент и укључивање све већег броја младих људи у друштвено – политичке процесе у Србији. Не желимо да млади људи остану ван процеса одлучивања, не желимо да одустану од Србије и да је напусте. Један део опозиције тврди да је политички систем дубоко искомпромитован али не виде своју одговорност у томе. Бројне пролазне политичке авантуре опозиције, неуспели коалиционо страначки експерименти, бојкоти избора, персонализивање политичке сцене и бројни други фактори утицали су на слабљење политичког система у целини, као што је утицала и изградња политичког монопола владајуће странке, чија је чланска карта постала важна а у неким случајевима и важнија од бројних стручних референци. Сигурна сам да ће улазак Српске странке Заветници у парламент, што је према свим релевантним истраживањима сада већ извесно, значити повратак политике – принципима, посебно оним принципима који имају национално утемељење. Ми смо снажна гаранција борбе за очување суверенитета наше државе и јачање националног самопоуздања. Ми смо државотворна политичка снага.

  1. Уколико не прођете у други круг, коме ће „Заветници“ дати подршку?

Грађани који ће гласати Заветнике и мене лично, не желе више опредељивање између две стране, доста им је приче о правој и лажној опозицији, и мој евентуални пролазак у други круг био би резултат по мери промена какве су нам потребне. Заједно са свим мојим сарадницима, саборцима, грађанима који у нама препознају нову политичку вредност, а све их је више, верујем у ту промену. За нас су принципи изнад предизборних и постизборних комбинаторика. То смо показали самосталним изласком на изборе, то ћемо потврдити и након избора.

  1. Примећујете ли раст националне освешћености код млађе популације у Србији?

Апсолутно. Процесу националног освешћивања посвећена је и моја политичка делатност. То је веома важно јер се све већи број младих људи, не само у Србији већ и другде, у својој земљи осећа као у туђини. Изложени су отуђивању од сопствене културе. То је, неретко, један од разлога због којих одлазе из своје земље у иностранство, у потрази за бољим стандардом.

Зато је важно да не сводимо све на питање економских стандарда односно да радимо на подизању српских културних вредности, а кроз националну стратегију стварамо у Србији амбијент у којем ће људи овде осећати као своји на своме, како и каже наш слоган. То је израз тежње националног и политичког освешћивања младих и њихове потребе да се од Србије не одустане и да се у Србији остане.

  1. Како коментаришете тренутну украјинску кризу као неко ко се истакао у одбрани и руског и српског народа?

Наравно да Србија треба да остане доследна поштовању основних принципа међународног јавног права, јер су они директно тичу наше ситуације у погледу Косова и Метохије. Такође, морамо учинити све што је у нашој моћи да као држава сачувамо везе са својим традиционалним савезницима, посебно Русијом, која је бранила наше интересе у СБ УН. Веома смо свесни да се наша земља налази у сложеној ситуацији у контексту нових геополитичких дешавања. Зато морамо бити опрезни и мудри али и принципијелни и конзистентни. Не подржавамо увођење санкција Русији и залажемо се за што скорије успостављање мира у Украјини. Уважавамо принципе међународног права и сувереност држава, као што поштујемо и логику руске државне политике и њену перцепцију опасности од ширења НАТО пакта. У сваком случају, српска странка Заветници остаће доследна својим принципима а то значи да нам је Србија на првом месту и нећемо у оквиру политичко- изборне динамике учинити ништа што би могло утицати на дестабилизацију политичких прилика у нашој земљи. Национални интерес мора бити изнад свих страначких интереса. Тиме ћемо се водити и након освајања парламентарног статуса.

  1. Ове године, током прошлог месеца сте предали иницијативу Думи да се Русија укључи у преговоре о Косову и Метохији, шта очекујете, какав ће исход бити и колико је реално уопште очекивати исход у скорије време, имајући у виду новонасталу ситуацију?

Наша иницијатива Руској Думи је наставак наше борбе за очување Косова и Метохије у оквиру Републике Србије. У овом тренутку, због нове ситуације у Европи и свету, када су исходи и расплети кризе неизвесни, није реално прогнозирати ни исход ове иницијативе. Једно је сигурно, ми нећемо одустати од залагања за одбрану наше јужне српске покрајине.