„Неувођење санкција мора да буде стратешки приоритет Србије!“, поручила је Милица Ђурђевић Стаменковски на конференцији на којој је саопштено да су Заветници поднели Народној скупштини на усвајање предлог Резолуције о забрани коришћења санкција као инструмента спољне политике.

Она је истакла да су овај предлог подржали народни посланици посланичких група Двери-Патриотски блок и Нада-Покс-Нови ДСС.

„Србија је политички и војно неутрална држава и текст предлога резолуције је усклађен са том политиком. Најважније је да Србија не прибегне увођењу санкција међународно признатим државама“, рекла је Ђурђевић Стаменковски и додала да је свима познато да санкције највише погађају грађане, а не политичке елите.

Она је истакла да очекује подршку и осталих посланичких група у парламенту за усвајање оваквог предлога, јер како је казала, он прокламује национални интерес Србије.

Председница Заветника је рекла да је забринута тиме што се „околиша“ са јасним ставом Србије да неће увести санкције Русији.

„Ово је и понуда председнику републике који се налази у рингу и трпи ударце, како сам каже, да одговорност за овакве поступке преузме парламент“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Она је оценила да увођење једностраних санкција Русији није у складу са повељом УН, истичући и да Србија није чланица ЕУ, па да, са те стране, није у обавези да усклађује своју спољну политику са спољном политиком ЕУ.