Српска странка Заветници сматра непримереном и недовољном реакцију Министарства просвете које је као одговор на све учесталије насиље у школама најавило формирање посебне Радне групе чији ће задатак бити да драстично унапреди сигурност у школама.

Истичемо да није јасан критеријум уласка у ту исту радну групу при министарству нити шта ће коначно бити став те групе, па све ово личи на јалову куповину времена, како би се у јавности створио утисак да државне институције ипак нешто раде.

Српска странка Заветници детаљно ће анализирати предлог састава ове радне групе и тражити јавну и медијску расправу по том питању. Међутим, да је стање у просвети катастрофално није тајна, а за то постоји одговорност и самог министарства и реформи које из године у годину нарушавају углед наставничког позива, па није чудно што се ретко ко одлучује да упише студије и проблем кадрова ће тек изаћи на видело за само коју годину.

Заветници су на време упозоравали да се мора наставницима обезбедити другачији статус, могуће и службеног лица по посебној процедури, што је и захтев неких просветних синдиката који су у штрајку упозорења. Вапаји просветних радника због недопустивог насилничког понашања према њима се неће решити док год је образовни систем монопол владајуће политичке идеологије и док год се не вратимо традиционалном моделу класичног школовања.

Сва ова питања захтевају јавну расправу, а Заветници имају кадрове за било коју дебату са представницима власти о проблемима у просвети.