Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски и Снежана Пауновић из СПС-а дискутовале су у Јутарњем програму РТС-а о косовском питању. Посланице су излагале аргументе за и против предлога ЕУ за КиМ, тренутној ситуацији у међународној заједници, колико нам иста погодује у даљим преговорима и борби за коначно формирање Заједнице српских општина.

Председница Српске странке „Заветници“ Милица Ђурђевић Стаменковски, као представница опозиције у парламенту, истакла је да би Србија угрозила односе са чланицама УН које нису признале самопроглашену независност Косова и Метохије, уколико се повинује одредбама предлога ЕУ.

„Француско-немачки ултиматум, како га ми називамо, захтев је на који ниједна суверена држава не би пристала. Тражи се чланство тзв. ‘Републике Косово’ у међународним организацијама. На тај начин бисмо изгубили подршку савезника у УН, који до сада нису признали или су повукли признање. Поставља се питање зашто би они гласали против пријема Приштине, ако се већ Србија са тим сагласи“, рекла је Ђурђевић Стаменковски

„Од политике аутономије Албанаца смо дошли до прихватања самоуправљања за Србе. Уредбом владе тзв. ‘Републике Косово’ не уређују се надлежности ЗСО. Њено право име је Заједница са српском већином. Кад нека општина изгуби српску већину, неће бити у ЗСО. Албанска страна се Бриселским споразумом обавезала да нам дâ ЗСО, а још нам је нису дали. Сада нам траже нове уступке, да би нам је два пута ‘продали’ са мањим надлежностима“, појаснила је председница „Заветника“.

Цео видео можете погледати у наставку линка: