Српска странка Заветници сматра да су најављене промене преговарачког Поглавља 35 вид политичког притиска на Србију да чланство самопроглашеног Косова у УН прихвати као званичан услов за приступање ЕУ.

Напомињемо да изјаве европског Високог представника Бореља за Заветнике нису никакво изненађење јер је било само питање времена када ће нам из ЕУ и званично саопштити да је признање тзв. косовске независности нешто што се од нас очекује. Борељ сада само покушава да спроведе у дело оно што је најавила председница Европске комисије када је рекла да ће француско-немачки предлог, који подразумева улазак Приштине у УН, постати интегрални део преговора у Бриселу.

Српска странка Заветници већ годинама упозорава да је нормализација односа која се помиње у Поглављу 35 друго име за предају КиМ. Само у случају Србије ЕУ је предвидела посебно поглавље које се бави питањем територијалног интегритета јер поглавље таквог садржаја до сада није отворено ни са једном државом чланицом и кандидатом за приступање. То довољно говори о стварном односу ЕУ према нашој држави који је обележен сталним уценама, двоструким аршинима и селективном применом међународног права.

За нас су неприхватљиви сви они предлози који полазе од прихватања илегалне сецесије као коначног решења. Сматрамо да је свако трговање суверенитетом у замену за обећање уласка у ЕУ поражавајућа политика која нема подршку грађана Србије и позивамо Владу да јасно одбаци капитулацију која се Србији намеће у виду француско-немачког плана. Наша посланичка група инсистираће да се о овом питању расправља и у Народној скупштини како би чули шта је званичан одговор државе на француско-немачки предлог.

Такође, апелујемо на државно руководство да француско-немачки план изнесе и пред Генералну скупштину УН која је доделила ЕУ мандат за преговоре и без чије сагласности није могуће мењати њихов формат.