Српска странка Заветници најоштрије осуђује учешће амбасадорке Србије у Загребу, Јелене Милић, на промоцији књиге Мате Гранића, бившег министра у Влади Фрање Туђмана, за време чијег мандата је спроведено етничко чишћење и протеривање српског народа из Хрватске.

Истичемо да је понашање госпође Милић, посебно њено јавно исказано дивљење са ликом и делом особе која је Србе у Крајини прогласила окупаторима „хрватске земље“, понижавајуће и недостојно амбасадорске функције.

Сматрамо да је Јелена Милић својим поступком нанела штету државним и националним интересима Србије, најприземније увредила све невино настрадале жртве злочиначке акције Олуја и у потпуности дискредитовала себе за обављање најважније дипломатске функције у иностранству.

Уместо да своју дипломатску позицију користи за заштиту права српског народа у Хрватској Јелена Милић чини сасвим супротно. Својим појављивањем на оваквим догађајима она делује у интересу хрватских власти и пружа легитимитет дискриминаторској и србофобичној политици званичног Загреба.

Из тих разлога тражимо да се покрене званична процедура за смену Јелене Милић са функције амбасадора у Хрватској, а од Председника републике да без одлагања потпише указ о њеном опозиву. Такође, позивамо надлежно Министарство спољних послова да од Јелене Милић затражи да се јавно извини грађанима Србије, а пре свега протераним Србима из Хрватске због скандала који је починила.