“Ово је одговор народа. Нису нас спречиле ни блокаде, ни барикаде. Србија је показала најлепше лице”, поручила је председница Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, са скупа у Београду под слоганом “Србија памти, брани, не да”.

Она је истакла да борба за очување Косова и Метохије тражи стрпљење и да је 17. март само почетак националног окупљања.

“Сви ми заједно смо чувари косовског завета. Стража која неће заспати. Енергија коју неће потрошити. Снага коју неће сломити”, навела је Ђурђевић.

Она је на скупу којем је присуствовало више десетина хиљада људи заједно са осталим лидерима државотворне опозиције позвала Александра Вучића да на састанку у Охриду одбије цео француско-немачки ултиматум, јер то, како је навела, није никакав споразум, већ издаја Србије.

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да је овај скуп сећање на мартовски погром на КиМ из 2004. године, као и 24. године од бомбардовања и прилика да се сетимо српских хероја од Косовског боја до Кошара и Паштрика.

„Зато смо ми вечерас овде, да пред сутрашњи Вучићев пут у Охрид пошаљемо јасну поруку да сутра у Охриду постоји само један пут државе Србије, а то је одбацивање француско-немачког споразума, одмах и у целости“, поручио је Обрадовић.

Лидер ПОКС-а Војислав Михаиловић поручио је да председник Србије, уколико пристане на европски план за Космет, мора да поднесе оставку и распише ванредне изборе.

„Ово је класична подвала. Сви добро знамо да ће на вратима ЕУ Србији бити постављена рампа, да мора да испуни још само два услова, а то је да и формално призна Републику Косово и да пристане на укидање Републике Српске“, рекао је Михаиловић.

Окупљенима су се обратили и угледни српски интелектуалци, професор Филозофског факултета Милош Ковић, професор Медицинског факултета у Косовској Митровици, Александар Ћорац, као и проф. др Ратко Ристић, проректор Београдског универзитета.

У име студената Универзитета у Београду говорио је Стефан Синановић, који је затражио да се прекине бриселски дијалог и да се преговори о КиМ врате у СБ УН.

Скуп се завршио обраћањем председника Нове демократске странке Србије Милоша Јовановића, који је рекао да је француско-немачки план заправо споразум о стварању независног Косова, прављењу Велике Албаније и удару на Републику Српску.

“Будите спремни да се одазовете новом позиву. Нећемо стати”, рекао је Јовановић.