Српска странка Заветници захтева од државног руководства да реагује на изјаве највиших албанских званичника који су на заједничкој седници Влада Албаније и самопроглашеног Косова позвали на комадање српске територије.

Сматрамо неприхватљивим да се нико од државних званичника још није огласио поводом отворених провокација из Тиране која обележавање Дана албанске заставе континуирано користи за демонстрацију својих експанзионистичких претензија према Републици Србији.

Питамо како је могуће да власт Едија Раму назива пријатељем Србије када он позивима на уједињење Албаније и Косова најдиректније напада територијални интегритет наше државе и подрива њене међународно признате границе? Да ли неко заиста мисли да се сарадња и добри односи могу градити на вечитом узмицању и прихватању свих увреда и понижења која стижу из званичне Тиране? Подсећамо да та иста Албанија већ деценијама угњетава српску заједницу у овој држави којој су ускраћена најосновнија људска права као што су право на лично име и матерњи језик.

Очекујемо од Владе Републике Србије и ресорног министарства да поводом непријатељског геста албанских званичника упуте протестну ноту албанском МИП-у и позову амбасадора Албаније на службени разговор.