Председница Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, положила је венац на спомен-обележје страдалим сурдуличким мученицима у Дубокој долини поводом обележавања Дана сећања на страдале из Првог светског рата.

Она је том приликом подсетила да се више од стотину година ћутало о нашим прецима из Вардарске, јужне, источне Србије и са Косова и Метохије, који су за време бугарске окупације у Првом светском рату зверски убијани на простору Сурдулице.

„Мира није било ни за њихове мошти. Поново су окупатори дошли на тле овог дела Србије рушећи спомен-костурницу, да би затирали трагове и заташкивали злочин“, казала је Ђурђевић која је напоменула да у овој трагедији ни ми сами нисмо невини.

Наш највећи грех је ћутање. Као да смо се стидели сопствених жртава“, рекла је она и поручила да долазе нове генерације које памте и помињу, али не да би некоме судили, већ да нам се не би поновило.

Она је претходно учествовала и у великој црквено-народној литији, која је одржана у славу и част свим нашим страдалим прецима – од Косова до Јадовна, од Сурдулице до Јасеновца.

Покој им души.