Српска странка Заветници сматра скандалозном и понижавајућом изјаву шефа ЕУЛЕКС-а да ова мисија не зна где се налази ухапшени Србин Дејан Пантић, кога је тзв. косовска полиција противправно лишила слободе пре неколико дана на Јарињу.

Како је могуће да мисија, која је према тврдњама званичника из ЕУ успостављена да брине о владавини права и закона на КиМ, не може да изврши утицај на институције у Приштини како би породица ухапшеног Дејана Пантића знала где се он налази и како би могла да оствари контакт са њим?

Поставља се питање по ком основу из Брисела траже слање додатног особља на КиМ када је више него јасно да ЕУЛЕКС не може и не жели да гарантује минимум безбедности српском народу у покрајини?

Очигледно је да Европску унију не интересују права српског народа и да је њен једини циљ да помогне самопроглашеним косовским властима да што пре заокруже свој тзв. суверенитет на целој територији јужне покрајине. О томе сведочи и одлука председавајућег Савета ЕУ, чешког министра европских послова, да упркос терору који РОСУ спроводе над Србима на КиМ, и званично прихвати да захтев Приштине за пријем у ЕУ уђе у процедуру.

Истичемо да овакво понашање Еулекса најбоље објашњава зашто је неопходно да се српске безбедносне снаге што пре врате у покрајину и да се обнове институције Србије на целој територији КиМ. Тај захтев је утолико оправданији јер се повратак српских снага експлицитно предвиђа у Резолуцији 1244, док мандат Еулекса никада није званично одобрен од стране Савета безбедности УН.

Такође, позивамо државне званичнике да без одлагања упуте оштар протест представницима ЕУ у Србији и затраже званично објашњење зашто Еулекс није ништа предузео на расветљавању случаја ухапшеног Дејана Пантића.