Председница Српске странке Заветници, народни посланик Милица Ђурђевић Стаменковски, оценила је да Србија хитно треба да затражи враћање преговора Београда и Приштине под окриље УН, као и да би требало да се констатује угрожавање основних људских права српске заједнице на Косову и Метохији.

„Верујем да око тога можемо да постигнемо сагласје у парламенту, чак и да оставимо високу и националну политику по страни. Хајде да се сложимо око онога што се односи на питање обичног човека, живота обичних људи који сваког дана слушају да нису добродошли на својим вековним огњиштима, да су гости у својој кући и да ће о њиховој судбини да одлучује Аљбин Курти у зависности од свог расположења“, рекла је Ђурђевић Стаменковски на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Она је рекла да су, према извештају ОЕБС и документима УН, Срби на Косову и Метохији најугроженија етничка група у читавој Европи.

Ђурђевић Стаменковски је најавила да ће тражити да Одбор за Косово и Метохију упути званично писмо Савету УН за људска права, Високом комесаријату УН за људска права и Парламентарној скупштини Савета Европе.

Она је рекла да ће на наредној седници Одбора за Косово и Метохију, која би требало да буде одржана данас, тражити да Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију поднесе извештај пред тим скупштинским телом о преговорима с Приштином, јер то није учињено од пролећа прошле године.

„Више од годину дана немамо увид у то како тече процес преговора са Приштином. Канцеларија за Косово и Метохију мора да поднесе извештај Одбору Народне скупштине који се бави питањем Косова и Метохије шта је са споразумима, шта је договорено, какве су гаранције и ко ће да пружи гаранције“, истакла је она.

Ђурђевић Стаменковски је подсетила да је у медијима најављено да ће седница Скупштине Србије о Косову и Метохији бити 13. септембра, а посланици још нису добили ниједну цедуљицу са материјалом о коме ће се дискутовати на тој седници.

Она је нагласила да је странка Заветници спремна да да подстицај државним органима да направе тим за одбрану Косова и Метохије, у коме ће бити људи који су кадри да се носе са изазовима, стручњаци, а не партијски кадрови.

„Свакога дана са Запада стижу нови изасланици за Космет. Што их је више, ситуација је гора по Србију. Шолц и Макрон шаљу своје преговараче, иако је Брисел већ именовао Лајчака. Дајте да онда позовемо да се укључе и Кина и Русија“, била је изричита Ђурђевић.