Hа данашњи дан пре 27 година у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ чиме је Република Српска и званично стекла међународно признање.

Oвим је трајно потврђен ослободилачки карактер борбе српског народа у БиХ, а Република Српска прихваћена као легитимна политичка заједница Срба западно од Дрине.

„Потписом на овај документ САД и ЕУ верификовале су постојање Републике Српске са њеним уставним надлежностима и зато сви потоњи покушаји укидања српског ентитета и отимања његових овлашћења представљају најдиректније обесмишљавање онога што је договорено у Дејтону“.

Дејтонски споразум остаје темељни документ који гарантује институционалну самосталност Републике Српске и потврђује да су се и водеће западне земље обавезале да ће поштовати њен међународни субјективитет.

Очување Републике Српске је витални национални и безбедносни интерес српског народа. Србија је као гарант Дејтонског споразума најпозванија да бди над његовом применом и да свим правним и дипломатским средствима инсистира на његовом доследном поштовању.