Председница Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, гостовала је у програму телевизије Евроњуз на тему могућег увођења санкција Руској Федерацији.

Она је, реагујући на изјаву Александра Оленика, представника коалиције „Заједно за Војводину“, да ће њихова посланичка група у парламенту подржати евентуално увођење санкција Русији поручила да Србија никада не сме да усвоји такву одлуку јер би то значило неповратно нарушавање њене позиције војно и политички неутралне земље и прекид стратешки важних српско-руских односа.

„Примећујемо да постоји тенденција по окончању избора да ова власт избегава да користи формулацију „политичка неутралност“. Чак је и сам председник државе изјавио да Србија није политички неутрална јер је на путу ЕУ„, подсетила је Ђурђевић која је упитала шта би то Србија добила увођењем санкција Руској Федерацији.

Србија би таквом одлуком претрпела страхотне губитке у економији и угрозила би своју енергетску али и политичку безбедност. Не постоји ништа што би компензовало те губитке“, упозорила је председница Заветника и упитала да ли ће у том случају они из Брисела да плаћају скупље рачуне који ће грађанима стизати због поскупљења енергената или да ли ће да нам надоместе извоз шљива, брескви, трешања и јабука које Русија сваке године откупљује.

Ђурђевић је казала да би свака конфронтација са Русијом могла да се одрази и у губитку подршке коју Москва пружа у очувању стратешких државних и националних интереса Србије, првенствено у погледу опстанка Републике Српске, одбране Резолуције 1244 и територијалног интегритета Србије на КиМ.

Председница Заветника изнела је и ставове о томе зашто специјалну војну операцију Русије у Украјини према међународном праву није могуће посматрати као агресију и због чега сматра да Србија никада неће постати чланица ЕУ.

Комплетан снимак емисије доступан је на следећем линку: