Председница Српске странке Заветници, народни посланик Милица Ђурђевић Стаменковски, позвала је да се предлог о повратку српске војске и полиције на Косово и Метохију усвоји и у Народној скупштини.

Она је ово поручила са округлог стола под називом “Како до реинтеграције КиМ у уставноправни поредак Србије” који је одржан у Медија центру у Београду.

“Као одговорни људи са државотворних позиција подржавамо такав предлог, срећни што се власт напокон сетила да постоји Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Али не подржавамо тон којим је тај захтев представљен у јавности“, рекла је Ђурђевић.

Како је навела, мислећи на изјаве из државног врха, „ако унапред кажете да ћете изнети захтеве, а да знате да ће их КФОР одбити, поставља се питање зашто их уопште и постављате – да ли је у питању политички маркетинг, порука бирачком телу или имате заиста намеру да нешто урадите за своју земљу“.

   „Ако заиста имате такву намеру, нисте ту да унапред говорите шта ће КФОР рећи, него да том делу међународне заједнице који се противи захтеву отежате позицију тиме што ћете добити највећу, најширу политичку подршку у Народној скупштини и што ћете за то затражити пристанак и међу опозиционим странкама“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Истиче да народ на барикадама, народ у енклавама, породица Петровић, људи у Штрпцу, Срби од Јариња до Брезовице прижељкују наше јединство и да у таквим околностима немају право да се деле.

Позвала је све парламентарне странке да ово буде први корак када ће усвајањем заједничких циљева и окупљањем сада око овог захтева, а потом и око неких других ствари, показати колико је за Србију Косово и Метохија важно.

“До те мере је важно да смо ми спремни да све наше политичке разлике оставимо по страни”, казала је Ђурђевић Стаменковски и додајући да сматра да ће занемарљиве политичке странке одбити да стану иза тог захтева.

Како каже, већина ће стати не зато што сви подржавају тај захтев, већ се налазе у нелагодној ситуацији да чак и они који би то одбили и не мисле исто, да ће схватити да ће себе у потпуности дискредитовати и исписати са политичке сцене.

“Ако нисте спремни да браните Устав Србије ви онда нисте народни посланик српског парламента, ви сте онда продужена рука спољнополитичких интереса неких других земаља. Представљам опозициону странку, али јавно кажем, ми ћемо први подићи руку и подржати тако нешто не рачунајући да ли ту имамо политичку штету или корист”, истакла је.

“Дефинитивно имамо посла са радикалним великоалбанским екстремистом (Аљбин Курти), који је дефинитивно добио ветар у леђа, пре свега од својих западних партнера”, додала је Ђурђевић Стаменковски.