Српска странка Заветници сматра да је Београд најновијим споразумом о регистарским таблицама начинио још један понижавајући уступак у интересу тзв. косовске државности и показао да је суштински спреман да прихвати преговоре на основу француско-немачког модела.

Власт нас већ месецима уверава како је за њу чланство Приштине у УН неприхватљиво, али политиком даљег попуштања у преговорима доказује управо супротно јер наставља са уклањањем и последњих полуга државног суверенитета на КиМ. Београду се заузврат не нуди ништа осим празног обећања ЕУ да ће “инсистирати на примени Споразума о Заједници српских општина”, иако је Аљбин Курти тај споразум прогласио неважећим за Приштину.

Постављамо питање државним званичницима – шта ће убудуће бити са оним Србима који буду желели да региструју своја нова кола уколико држава Србија обустави издавање званичних регистарских таблица? По којој логици је нови споразум о таблицама у интересу српског народа у покрајини када се Срби стављају пред избор – или да возе нерегистрована кола и тако себе испоставе санкцијама тзв. власти у Приштини или да прихвате таблице самопроглашеног Косова? Да ли се то Србима из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног потока шаље порука да ће, уколико желе да сачувају право на таблице Републике Србије, морати да се селе са КиМ и пријаве своје пребивалиште у централној Србији?!

Позивамо власт да прекине да обмањује јавност и да грађанима коначно саопшти шта је све потписала са тзв. властима Косова као и да у Народној скупштини јасно предочи шта је циљ њене политике по питању КиМ. Подсећамо да је редовно извештавање о резултатима преговора предвиђено и преговарачком Платформом о КиМ која је 2013. године усвојена и гласовима посланика Српске напредне странке, а која налаже да коначно решење статуса јужне покрајине мора да остане у оквирима Устава и Резолуције 1244.

Истичемо да ће свако даље избегавање транспарентности у преговорима само додатно поткрепити наше сумње да је намера актуелног државног руководства да прихвати захтеве из немачко-француског плана који фактички подразумева признање тзв. Републике Косово и потпуну капитулацију Србије.