Српска странка Заветници позива надлежне институције да предузму све неопходне мере како би се грађани и њихова имовина заштитили пред мигрантским насиљем које постаје један од најозбиљнијих безбедносних ризика за становништво Србије.
Истичемо да недавни оружани сукоби између миграната на подручју Хоргоша показују да су Заветници били у праву када су упозоравали на проблем илегалних миграција и критиковали политику отворених врата коју је обележио неконтролисани прилив миграната у нашу државу током протеклих година.
Постављамо питање државном руководству – како је могуће да шест стотина наоружаних миграната вршља на нашој територији уз државну границу, и зашто је ово одједном изненадна вест за све? Другим речима, да ли се досад овај проблем заташкивао? Ако је Хоргош сада безбедан, какве су гаранције за мештане јужне Србије, где су ови мигранти сада смештени, да се неће тамо поновити слични инциденти? Ако је Хоргош личио на Бејрут, по чему би онда рецимо Врање било поштеђено таквог сценарија?
Истичемо да Србија ни на који начин не сме да постане депо за мигранте и тражимо од Владе Републике Србије да под хитно пооштри законодавство у области азилне политике. Такође, очекујемо од Министарства унутрашњих послова да појача контролу на граничним прелазима и убрза процедуре за депортацију оних миграната за које се јасно утврди да у Србији бораве илегално.
Српска странка Заветници тражи и хитну јавну расправу о проблему мигрантизације Србије која би морала да буде иницирана како у Народној скупштини тако и у медијској сфери, пре свега на телевизијама са националном фреквенцијом.