Председнички кандидат Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, коментарисала је за дневни лист Данас ситуацију у Украјини и потез Београда да у УН подржи резолуцију о осуди Русије.

Она је поручила да подршка резолуцији представља одлуку државног руководства да се сврста на страну НАТО чиме је власт угрозила принцип војне и политичке неутралности Србије.

„Српска делегација је имала пуно право да се огради од актуелне ситуације. Србија је мала држава која се суочава са угрожавањем територијалног интегритета, а због изузетних односа са Руском федерацијом, која је гарант Резолуције 1244, нама није у интересу да бирамо стране.“, рекла је Ђурђевић.

Она је нагласила да Србија треба да инсиситра на дијалогу Москве и Кијева без страног фактора, који је својим мешањем и направио украјинску кризу, оставио украјински народ у деликатној ситуацији, а претходно га завадио са првим суседом – Русијом.

„Жалимо због жртава на обе стране. Сматрамо да се догодила трагедија у земљи која је данас дубоко подељена и разорена и злоупотребљена од стране НАТО, у њиховој експазионистичкој амбицији да се домогну граница Русије и опколе је.“, рекла је Ђурђевић и додала да се Руска Федерација нашла у позицији изнуђених околности у којима је морала да реагује.

„Као неко ко познаје политичке прилике у Русији, одговорно тврдим да Русија није желела улазак у Украјину. НАТО је желео овај конфликт, гурајући Украјину у конфронтацију.“, рекла је председница Заветника.