Српска странка Заветници тражи од Владе да објасни јавности зашто се Србија усагласила са тзв. Тиранском декларацијом у којој се Руска Федерација оптужује за „агресивни рат у Европи“ и етикетира као искључиви кривац за економску и енергетску кризу.

Подсећамо да је Влада Србије та која према Уставу води и утврђује спољну политику државе, па се стога оправдано поставља питање ко је овластио председника Републике да у Тирани подржи декларацију која је противна државним, националним и економским интересима Србије? Докле ће државни званичници на овај начин да учествују у западној пропаганди против Руске Федерације и да заузимају страну против свог стратешког партнера и земље која је најважнији савезник Београда у очувању КиМ и дејтонских надлежности Републике Српске.

Да ли је могуће да се власт у Тирани усаглашава са ставовима оних који из тог истог града позивају на уједињење Косова и Албаније, подржавају упаде РОСУ јединица на север КиМ и приморавају Србију да прихвати чланство Приштине у УН? Такође, питамо Владу и председника државе шта подразумева усаглашавање са ставовима да је Русија искључиви кривац за енергетску и економску кризу у Европи и да ли ово разоткрива намеру власти да у наредним месецима усклади спољну политику са ЕУ и уведе санкције Русији?!

Српска странка Заветници тражиће у Народној скупштини расправу о овом питању и поништење одлуке о подршци тзв. Тиранској декларацији. Такође, наставићемо да инсистирамо да председник парламента што пре закаже седницу о предлогу Резолуције против увођења санкција међународно признатим државама, коју су поднеле посланичке групе Српске странке Заветници, Двери и Наде јер је усвајање ове резолуције у најбољем интересу наше државе.