У срцу Шумадије одржана је прва трибина државотворних опозиционих парламентарних странака под називом „НЕ капитулацији! НЕ француско-немачком ултиматуму!“.

Трибина је одржана у препуној Великој сали Скупштине града Крагујевца, а окупљенима су се обратили Милица Ђурђевић Стаменковски – народни посланик и председница Српске странке Заветници, Милош Јовановић – народни посланик и председник Новог ДСС, пуковник Љубинко Ђурковић – народни посланик, потпредседник ПОКС и командант одбране Кошара, Бошко Обрадовић – народни посланик и председник Српског покрета Двери као и проф. др Душан Пророковић – члан Председништва Покрета за одбрану КиМ и политиколог Александар Павић.


Председница Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, поручила је да се са овом трибином, која је само прва у низу планираних, покреће борба за очување суверенитета, самосталности и безбедности српског народа. “Многе су буне за ослобођење Србије почињале управо овде, у срцу Шумадије. И ми вечерас са овог места крећемо у обнову Косовског завета!”, рекла је Ђурђевић.

Она је упозорила да би евентуални споразум, проистекао из тзв. француско-немачког плана, представљао не крај косовске кризе, већ крај државе Србије и њен коначни прогон са КиМ.
“То је оно против чега су устале странке државотворне опозиције. А са нама је устао и српски народ, који и вечерас овде поручује да никада неће пристати на ултиматум и предају КиМ!”, рекла је Ђурђевић.

Она је објаснила да је то разлог што их политички опоненти из власти брутално нападају.


“Нико нема мандат да потписује француско-немачки ултиматум који није у складу са Уставом. Такав споразум Србији ништа добро не би донео, већ би само оставио срамоту будућим генерацијама”, истакла је председница Заветника.

„На крају крајева не бисмо им оставили оно што су наши преци стварали, а то је слободна држава. Довели бисмо то у питање и дефинитивно постали први народ у новијој политичкој историји који се сагласио са узурпацијом своје територије и који је тако ноншалантно згазио Устав“, рекла је Ђурђевић Стаменковски и оценила да државотворне снаге имају могућности и капацитета да такав сценарио не дозволе.
“Одбрана КиМ је најмање страначко питање. То је питање опстанка државе и народа”, рекла је Ђурђевић.


Лидер Двери Бошко Обрадовић изјавио је у Крагујевцу да не види ни један једини разлог за прихватање француско-немачког плана који је „практично капитулација“ Србије, наводећи да га треба одбацити „у целости“.

Председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је у Крагујевцу да француско-немачки план за Косово мора да се одбије „хитно и у целини“, јер иначе „нам се не пише добро“.
Са скупа су још једном позване све државне институције, од председника Републике преко Владе Србије до Народне скупштине, да овај ултиматум одбаце и да се на тај начин покаже државно јединство око јужне покрајине.