Српска странка Заветници затражила је на седници Народне скупштине објашњење зашто је председник државе напрасно променио своју одлуку и прихватио да ипак присуствује самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани иако је само пре неколико дана рекао да тамо ни по коју цену неће отићи јер не жели да дозволи нова понижења из ЕУ?

Да ли је ово порука грађанима да Београд прихвата уцене Едија Раме и да се спољна политика Србије заправо води у Бриселу и Тирани, а не у Београду?

Ову посету сматрамо погрешном и неприхватљивом, посебно јер до ње долази у тренуцима највећих великоалбанских провокација, као и притисака на српски народ на КиМ и на Србију да прихвати чланство Приштине у УН.

Недопустиво је да се нико од државних званичника није огласио поводом заједничке седнице Влада Албаније и тзв. државе Косово са које је позвано на великоалбанско уједињење и на распарчавање српске територије. Уместо да се предузму одговарајуће дипломатске мере и упути протест МИП-у Албаније председник одлази у посету земљи чији представници континуирано подривају територијални интегритет Србије и промовишу насилну промену њених граница.

Докле ћемо регионалну политику водити онако како то желе у Бриселу, а не у складу са сопственим државним, националним и безбедносним интересима?