„Ако прихватимо да наша војска учествује у борбеним групама ЕУ то би значило сврставање на страну НАТО-а“, поручила је председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски.

Она је на седници Народне скупштине као неприхватљив означила предлог Владе да се у наредним годинама предвиди слање српских војника у мисије којима руководи ЕУ.

„У питању су војне операције које функционишу под патронатом НАТО-а и које нису одобрене од стране Савета безбедности УН“, нагласила је Ђурђевић и указала на то да је ЕУ након почетка рата у Украјини формирала четири нове борбене групе за исток Европе.

„Шта ће се десити уколико усвојимо ову одлуку, а Брисел колико сутра одлучи да формира борбену групу за украјинско ратиште? Хоћемо ли слати своје војнике да ратују против руског народа у Украјини?“, упитала је Ђурђевић.

Она је одбацила изјаву министра одбране да је држава дужна да усвоји ову одлуку због усклађивања спољне и одбрамбене политике са ЕУ. „То једноставно није тачно јер Србија није чланица Уније. Мађарска као пуноправна чланица учествује у свега две борбене групе, иако на нивоу ЕУ постоји 18 таквих група“, указала је председница Заветника.

„Дакле, ми немамо никакву обавезу да ово радимо. Ми немамо обавезу да на овај начин рушимо своју војну неутралност и помажемо НАТО у опкољавању Русије. Украјина је данас најбољи пример шта се дешава са земљом коју НАТО увери да јој је савезник“, рекла је Ђурђевић.

Она је нагласила да Војска Србије ван својих граница може да делује једино у мировним мисијама УН.

„Учешће у мисијама ЕУ која нам тражи да признамо лажну државу Косово није у нашем националном и безбедносном интересу“, рекла је Ђурђевић.