Председница Српске странке Заветници, народни посланик Милица Ђурђевић Стаменковски, гостовала је на Курир телевизији са лидером Војвођанске странке, Александром Оџићем, где се осврнула на захтев појединих НВО да се на предстојећем попису термин „Војвођанин“ определи као посебна национална припадност.

Она је рекла да према члану 47 Устава, грађани Србије могу слободно да се изјасне или не изјасне о својој националној припадности.

„То уопште није спорно. Оно што је спорно је намера одређених групација да термин Војвођани уврсте међу остале нације. Може да буде регионална односно географска припадност, али термин Војвођани није нација. То је апсолутно недопустиво„, истакла је Ђурђевић.

Она је нагласила да је циљ заговорника овакве идеје да се створи нова нација, да се подстакне сепаратизам у Војводини и отвори ново жариште. „Такође и да одређена лица која не могу да остваре своје политичке амбиције посредством неке нове војвођанске нације имају загарантована одређена права“, рекла је председница Заветника.

Она је поручила да предлоге о увођењу „Војвођана“ као посебне националне припадности види као бесмислицу.

„Када би се 5.000 људи на попису договорило да се изјасне као ванземаљци, да ли би то значило да Србија треба да прогласи да постоји нова национална припадност и заједница Ванземаљци. Потом оснујемо њихово национално веће, можда би потом и дошли бриселски комесари и измислили нови ванземаљски језик. Па би ти исти Ванземаљци следеће године наступили на изборима, по оним правилима које закон прописује за кандидатуру националних мањина. Па бисмо добили и њихове представнике у парламенту. Искрено не би ме то зачудило јер смо имали различите структуре у српским институцијама“, нагласила је Ђурђевић.

Она је у реплици Александру Оџићу рекла да нико не оспорава да се један припадник нашег друштва може осећати на разне начине. „Али оспоравамо вашу потребу да та ваша евентуална осећања класификујете као националну припадност. Нарочито требало би узети у обзир да се господин Оџић често позива на тековине ЕУ, а заборавља да већина држава ЕУ ни не врши попис по националној или верској припадности“, подсетила је председница Заветника.

Целу емисију можете погледати на следећем видео линку: